Amref Flying Doctors historie

 

I over seksti år har hovedkontoret i Kenyas hovedstad Nairobi fungert som sentrum for African Medical and Research Foundation – Amref Flying Doctors – omfattende og livsnødvendige innsats.  Blant de ca 1000 menneskene som arbeider i Amref Flying Doctors finner du leger, sykepleiere, piloter, pedagoger og annet helsepersonell. 98% av de ansatte er født i et av de østafrikanske landene hvor organisasjonen har sitt virke.
Amref Flying Doctors sin virksomhet tar sikte på å utvikle helseomsorgen i de berørte landene ved å hjelpe mennesker til bedre helse. Dette fører også til at menneskene kan jobbe og dermed  seg ut av fattigdom. Dette skjer ved å gi befolkningen de verktøy de trenger for hjelp til selvhjelp.

Africa Flying Doctor Service, som er opprinnelsen til den ideelle organisasjonen Amref Flying Doctors, ble grunnlagt i 1957 av den britiske kirurgen Michael Wood. Han var fortvilet over mangelfull tilgang til medisin og legehjelp for beboerne på landsbygda i Afrika. Sammen med kollegaene Archibald McIndoe og Thomas Rees henvendte han seg til den tyske legen, filosofen og fredsprismottakeren basert i Afrika, Albert Schweitzer, om råd. “Use the tools of the time” svarte doktor Schweitzer. Fly og radiosendere var løsningen, hengivne medarbeidere og gavmilde donorer forutsetningen.

Rundt årskiftet 1975-76 så befant Betty Throne-Holst, svigerdatteren til den svenske forretningsmannen og grunnleggeren av Marabou og Findus, Henning Throne-Holst, seg i regionen. Hun kom i kontakt med Michael Wood og ble imponert av Amrefs imponerende humanitære og uselviske innsats for innbyggerne på den avsidesliggende landsbygda i Øst-Afrika. Til og med Vera Axelsson Johnson hadde møtt Michael Wood ved sine besøk i Kenya og hadde blitt interessert i virksomheten han utførte. De to vennene, Betty Throne-Holst og Vera Axelsson Johnson, bestemte seg for å begynne å spre informasjon om, og samle inn penger, til organsiasjonen.
Stiftelsen Amref Sweden holdt sitt konstituerende møte den 5. april 1976. Det tok ikke lang tid før SIDA hadde begynt å støtte Amref Sweden med regelmessige bidrag, men også private bedrifter, foreninger som drev med frivillig arbeid, fond, Radiohjälpen, kirken og det svenske storsamfunnet har bidratt med midler til organisasjonen. Vera Axelsson Johnson var engasjert i Amref Sweden helt frem til sin død i 2009. Først som styreleder og senere som æresmedlem i styret.

I 2013 ble Amref Sweden omstrukturert til Amref Nordic for å også tilknyttes nabolandene i innsamlingsaksjoner og bistand i Afrika.

Les mer om Amref styre og virksomhet.

Per dags dato driver Amref Flying Doctors drøyt hundre prosjekter spredt rundt i Kenya, Tanzania, Uganda, Etiopia, Sør-Sudan, Sør-Afrika og Senegal. Amref Flying Doctors arbeider med utviklingen av syke- og helsesystemer, oppbygging av lokal kunnskap og infrastruktur sammen med regjeringer og myndigheter. Deres mest kjente virksomhet er allikevel fortsatt deres flybårne leger, Flying Doctors, som har base i Wilson Airport i Nairobi. Dette teamet står i alarmberedskap og følger et løpende tidsskjema vedrørende feltbesøk. Hvert år gjennomføres tusenvis av oppdrag som, samtidig som de redder liv, gir flere millioner mennesker en viss følelse av trygghet og verdighet.