Våre flyvende legespesialister- en nødvendighet i avsidesliggende områder

Vårt program med flyvende legespesialister er den eneste tilgjengelige løsningen for veldig mange mennesker i Afrika. Vi startet dette viktige arbeidet for drøyt 60 år siden: Medisinsk hjelp til de fattigste pasientene, i de mest avsidesliggende områdene. Ingen luksus, bare det mest grunnleggende. I mange tilfeller handler det om liv og død. I løpet av drøyt 60 år har vi informert, behandlet, operert og hjulpet rundt 30 millioner mennesker. Dessuten har vi utdannet mer enn 500.000 leger, sykepleiere, jordmødre og annet helsepersonell.

Liten gutt ser opp for undersøkelse

Amref sine flyvende legespesialister tar helsehjelpen ut til menneskene

Vi besøker de lokale sykehusene tre eller fire ganger i året og tar med legespesialister på fly eller terrengkjøretøy til de stedene der behovet er størst. I løpet av et par dager gjennomfører de hundrevis av konsultasjoner og titalls operasjoner som ellers er for kompliserte for de lokale klinikkene. Nødvendig helsehjelp som er helt gratis for pasienten.

Pasientene står og venter i lange køer i timevis

Vår ankomst annonseres i byene gjennom kirker, skoler, plakater og radio. Menneskene kommer til oss fra alle mulige avsidesliggende områder. Ofte må de gå flere titalls kilometer og deretter vente lenge i solen. Den smertefulle sannheten er at vi ikke kan hjelpe alle. Dette ville kreve langt flere flyvninger og bilturer!

Musuri - Kvinne med øyeskade venter

Eksempler på operasjoner:

  • Oftalmologi – øyekirurgi – øyekreft, stær og trakom forekommer ofte.
  • Ortopedi – som for eksempel brudd eller leddforskyvninger.
  • Tannkirurgi – en tannlegeoperasjon for å lindre tannpine.  Betennelser, eller trekke visdomstenner. På denne måten forebygger man alvorlige problemer.
  • Gynekologi/obstetrikk – forløsningsskader, som vaginal fistel, gjør at kvinner bortvises fra landsbyene sine.
  • Allmennkirurgi – for eksempel blindtarmsoperasjoner.
  • Øre-, nese-, halsoperasjoner
  • Urologi
  • Re-konstruktiv kirurgi – barn med leppe- eller ganespalte blir lett underernærte fordi de har vanskeligheter med å drikke ordentlig. Det hender til og med at de dør.

AMREF Flying Doctors – utrolig viktig i Afrika

Våre afrikanske legespesialister står klare til å hjelpe pasienter og utdanne kolleger. Amref Flying Doctors er en av de viktigste helseorganisasjonene i Afrika. Den er også 98 % afrikansk, siden vi nesten utelukkende jobber med leger og sykepleiere fra Afrika. Vil tilbyr transport, utstyr og opplæring av lokale leger. De får tydelige instruksjoner. Etterpå kan legene fortsatt stille spørsmål til sine spesialistkolleger fra byene.

Nødvendig, akutt hjelp og utdanning på en og samme tid!

Vårt oppdrag har to målsetninger: Å umiddelbart hjelpe så mange pasienter som mulig og utdanne de lokale legene, slik at de i fremtiden selv kan utføre kompliserte inngrep. Dette forbedrer helsehjelpen på en strukturell og langsiktig måte. Dette er verdifullt siden pasientene da kan få hjelp før de utvikler en funksjonshemning eller blir kronisk syke.

2019-2020 blir en stor utfordring for Amref

Det kommende året kreves det 90 flyvninger og 47 bilturer for å hjelpe drøyt 8.500 pasienter og lære opp 1.775 leger.
Om du vil vite mer om våre flyvende legespesialister eller om hvordan du kan hjelpe til – ta kontakt med vårt hovedkontor: kontakt@amref.no.

Legg igjen en kommentar