AMREF Health Africas Nice Nailantei Leng’ete med på TIME 100

Vi er utrolig stolte over at vår kollega Nice Nailantei Leng’ete er utnevnt til en av de hundre mest innflytelsesrike personene i 2018 av ukebladet times. nice, som til vanlig jobber ved Amref Healths Africa sitt kontor i Nairobi, hedres for sitt arbeid imot kvinnelig kjønnslemlestelse i masai-samfunnet i Kenya.

“Jeg er priviligert nok til å kjenne Nice personlig og se hvordan hun forbedrer jenters liv hver eneste dag”, sier dr.  Githinji, CEO ved Amref Health Africa. “Hun er en ekstraordinær ung kvinne som er lidenskapelig opptatt jenters rettigheter og hvordan disse kan endre sosiale normer og oppførsel, slik at jentene kan bli de kvinnene de ønsker å være.”

Rømte hjemmefra som 8-åring for å unngå kjønnslemlestelse

Nice Nailantei Leng’eteNice var bare 8 år gammel da hun rømte hjemmefra for å unngå å bli utsatt for kjønnslemlestelse. Dette ritualet er en vanlig i byen Noomayianat i Kenya der hun vokste opp. Hun ble utsatt for mishandling, men fortsatte å motsette seg kjønnslemlestelse og dermed også risikoen for å bli giftet bort. Etterhvert lykkes hun i å overtale farfaren sin, en av de eldre blant masai-stammen, om å få fortsette skolegangen fremfor å bli kjønnslemlestet. I mange samfunn i Øst-Afrika er det en sterk sammenheng mellom kjønnslemlestelse og barneekteskap, hvilket også gjør disse jentenes skolegang umulig å gjennomføre.

Vil kjempe helt til ingen Masai-jente blir utsatt for omskjæring

Nice deltok i TIME 100s Gala i New York City tirsdag den 24. april 2018. “Jeg har med egne øyne sett for mange kvinner og jenter, for mange av mine venner, få sine drømmer knust og liv ødelagt. Det må skje en forandring”, sier Nice. “Jeg kommer til å fortsette å kjempe helt til ingen Masai-jenter blir utsatt for kjønnslemlestelse.  Jeg kommer til å fortsette å kreve at jenter kan vokse opp og bli kvinner uten å være omskjærte. Enhver kenyansk jente skal kunne bli den kvinnen de drømmer om å bli.”

Hvordan definerer WHO kvinnelig kjønnslemlestelse?

Verdens Helseorganisasjons definisjon av kvinnelig kjønnslemlestelse omfatter “alle kirurgiske inngrep som delvis eller helt fjerner de eksterne genitalier eller annen tukling med de kvinnelige kjønnsdeler av kulturelle eller andre ikke-medisinske grunner.”

Amref Flying Doctors arbeider med alternative ritualer for å utrydde kvinnelig kjønnslemlestelse. 

Om du vil støtte arbeidet vårt så kan du bidra med en gave og på denne måten delta i kampen mot kjønnslemlestelse av jenter.