Leap – Amref sitt egen nettdoktor og mye annet

Verdensbanken anbefaler at det finnes en lege per 400 personer. I Norge finnes det en lege per 200 personer, mens det i et land som Kenya finnes en lege per 5000 personer. Mange innbyggere kommer aldri noensinne til å treffe en lege. Amref har løst dette ved å utdanne lokale helsearbeidere (Community Health Workers) i avsidesliggende byer. De lokale frivillige helsearbeiderne er ikke leger eller sykepleiere, men de kan lære beboerne  om hvordan de skal forebygge sykdommer, gjenkjenne sykdommer som malaria og diare, og sørge for at fødsler skjer på en sikker og hygienisk måte.

Helseomsorg og digital utdanning

Takket være det faktum at store deler av Kenya og andre deler av Afrika har tilgang til mobiler har Amref kunnet utviklet en digital løsning som øker tilgjengeligheten av kunnskap og informasjon om helseomsorg. Leap MHealth Platform er en interaktiv mobil plattform som formidler digital helseinformasjon, skaper kunnskapsdeling og tilgang til utdanning innen helseomsorg i Afrika.

Løsningen er enkel, men genial. Den gir alle mennesker, vanlige medborgere og helsepersonell med en vanlig mobiltelefon tilgang til kunnskap og informasjon som kan redde liv og forebygge lidelse. Alt gjennom grunnleggende informasjon vedrørende helse og omsorg.

Se vår film som forklarer hvordan det fungerer

Public Private Partnership

Leap ble startet av Amref i 2013 og er et såkalt Public Private Partnership med samarbeidspartnere og investorer som Accenture, M-Pesa Foundation, Safaricom og Vodafone (Mezzanine). Hensikten med Leap er å bruke ny digital teknologi og de tilkoblede innbyggerne til å utvikle en bærekraftig og skalerbar informasjon- og utdanningplattform for helseomsorg i hele Afrika. Leap gir mennesker i Afrika tilgang til medisinsk opplæring i verdensklasse, direkte til mobilen, bare ved hjelp av noen tastetrykk.

  • Leaps kvalifiserte og akkrediterte helseutdanning-innhold kan tilpasses til spesifikke utdanningsbehov. 
  • Leap bidrar med et sted hvor studenter kan skape engasjement gjennom gruppechatter og andre digitale forum, og legger til rette for deling av kunnskap med venner og familie.
  • Leap er, gjennom sms- og lydteknologi, kompatibelt med alle typer mobile enheter, vanlige telefoner eller smarttelefoner.
  • Med Leap kan hvem som helst få kontakt med en sykepleier eller person med helsefaglig bakgrunn, når som helst, hvor som helst.
  • Leap bidrar til å formidle alle ulike typer helseinformasjon og utruster helsearbeidere med kunnskap og ferdigheter. Slik kan disse hjelpe menneskene rundt seg kun ved hjelp av et par tastetrykk.
  • Studenters framskritt og utvikling kan måles ved hjelp av evalueringer, spørreskjemaer og praktiske oppgaver, samt overvåkningsverktøy.

Masai-mann som snakker i mobilen

Besøk Leaps hjemmeside for mer info om prosjektet

Les mer om Leap på deres egen hjemmeside.
Amref er på utkikk etter nye samarbeidspartnere for å fortsette å utvikle og skalere Leap, spesifikt i land med sårbar økonomi i Øst-Afrika. Vil dere bli vår samarbeidspartner og bidra til den videre utviklingen av Leap? Eller har dere andre spørsmål om Leap? Ta direkte kontakt med Amref Flying Doctors, ansvarlig for innsamling og partnerskap på kontakt@amref.no.

Legg igjen en kommentar