Gruppe med ungdommer i fargerike klær

Min kropp, mitt liv!

Alle har rett til et sunt og trygt liv. For mange unge kvinner i Øst-Afrika er dette ikke en selvfølgelighet. 92 millioner jenter i Afrika er omskåret. AMREF Flying Doctors jobber med et alternativt overgangsrituale der jentene i tillegg får undervisning om sex og samliv, selvbevissthet og menneskerettigheter. Barneekteskap og tenåringsgraviditeter er fortsatt et stort problem i Afrika, og AMREF jobber aktivt for å endre dette. Kampen mot kjønnslemlestelse av jenter er en av AMREFs aller viktigste oppgaver.

Vi arbeider med ulike program for å sikre at jenter og unge kvinner i Afrika skal kunne leve et trygt liv med god helse, og at de skal kunne utvikle seg. For å lykkes i dette arbeidet, er det nødvendig å inkludere og arbeide med hele helsevesenet. Det er viktig at folk også får informasjon om emner som sex og prevensjon. Vi gir denne informasjonen til hele samfunnet. Det betyr også gutter, foreldre, lærere og høvdinger. På den måten er alle involvert slik at endringene i samfunnet kan komme innenfra.

Kvinnelig omskjæring

For å sikre at jenter og unge kvinner kan vokse opp, sunne og friske, vil vi at kvinnelig omskjæring skal stoppe. Kvinnelig omskjæring er en del av en eldgammel tradisjon i nomadiske samfunn i Afrika. Omskjæringen resulterer i fysiske problemer. I tillegg blir jenter giftet bort tidligere etter omskjæring, og de blir raskere gravid. Videre er det mer sannsynlig at de må slutte på skolen for å forsørge familien. For å stoppe omskjæring av kvinner, har vi samarbeidet med de nomadiske samfunnene for å komme fram til et nytt og trygt overgangsrituale, som ikke inkluderer omskjæring. I stedet får jentene og guttene nå en tre-dagers workshop om seksualitet, fødsel, menneskerettigheter og viktigheten av utdanning.

Familieplanlegging og trygg fødsel

Hver eneste jente og kvinne, om hun er gift eller ei, har rett til å selv bestemme om hun vil ha barn. For å sikre at jenter og unge kvinner kan få mulighet til å utvikle seg, underviser vi alle i landsbyene om familieplanlegging og prevensjon. Dette gjør det mulig for familier å bestemme om, når og hvor mange barn de vil ha, og det forhindrer uønskede graviditeter.

Å føde trygt på sykehus

I gjennomsnitt dør 200 000 kvinner i Øst-Afrika fortsatt hvert år på grunn av problemer under graviditet eller fødsel. Amref arbeider for at gravide skal kunne føde trygt: Det vil si under oppsyn av en utdannet jordmor på et sykehus der det er godt, medisinsk utstyr tilgjengelig. Takket være tilstrekkelig støtte til dette programmet har nå 40 000 kvinner per år mulighet til å føde babyene sine trygt.

Les mer om kvinnelig omskjæring og trygg fødsel i Afrika på AMREF Nederland sine sider.